Santral Seslendirme
  • Anons 1
  • Anons 2
  • Anons 3
  • Anons 4
  • Anons 5
  • Anons 6
  • Müzik 1
  • Müzik 2
  • Müzik 3
  • Müzik 4
  • Müzik 5
  • Müzik 6

IVR ve Ses Kayıtlarının Tarihsel Süreci

IVR ve Ses Kayıtlarının Süreci

Seslendirme işine ek ihtiyaç doğuran teknolojilerden biriside IVR’dır. IVR kabaca Sesli Yanıt Sistemi demektir. Ücretli bir numarayı ya da ücretsiz bir şirketin müşteri hizmetleri yardım hattını aradığımızda bize cevap veren bu sistemi hepimiz biliriz. Bizi selamlayan bir ses, bize şirketin kendisini ya da ürünlerini tanıtarak başlar ve daha sonra bize ne yapacağımızı ve ne kadar beklememiz gerektiğini söylemeye devam eder.

Etkili bir IVR sistemi için gerekenlere bu makalemizden erişebilirsiniz.

 

 

Bu sistem Perception Technology’den Leon Ferber tarafından 1980 ‘lerin başında keşfedilmiştir. Ferber, bir sistemin sayısallaştırılmış konuşmayı diskte depolayabildiğini, uygun sesli mesajın kaydedip, çalınabileceğini ve insanın Çift Tonlu Çoklu Frekans Sinyalleme (DTMF) yanıtını işleyebileceğini buldu. Sesli Yanıt Sistemi için ise 1960’ların başlarında Bell System’in (Bell Telefon şirketleri tarafından yönetilen şirketlerden biri) yeni bir ton arama metodolojisi geliştirerek 1962’de ilk telefonun piyasaya sunulması neticesinde ortaya çıktı. Konuşma ile matematik arasındaki bağlantı bu tarz buluşların doğmasına vesile oldu.

App1

 

Erken sesli yanıt sistemleri sözcük dağarcığında sınırlıydı. Leon Ferber ile bu teknolojiyi geliştirildi. 1990’lara kadar çağrı merkezleri, IVR sistemlerini günlük telefon operasyonları için, telefon ve bilgisayar üzerinden bir entegrasyon ile koordine edilmesine olanak veren Bilgisayar Telefon Entegrasyonu (CTI) kullanmaya başladıklarında, günlük operasyonları daha pratik hale getirilen bir teknoloji keşfedilmiş oldu. Gelecek yıllarda, Gelişmiş ve Artan Merkezi İşlem Üniteleri (CPU) ve konuşma uygulamalarının patent kodundan VXML standartına geçiş sayesinde ses yanıtını büyük ölçüde devreye sokmak daha uygun maliyetlerle karşılanabilir hale geldi.

Digital1

VoiceXML veya VXML, Wikipedia tarafından “İnsanlar ve bilgisayarlar arasındaki etkileşimli medya ve sesli iletişim seçeneklerini belirtmek için dijital bir belge standardı.” olarak tanımlanmıştır.

 

Bankacılık sistemleri ve otomatik müşteri hizmetleri portalları gibi sesli ve sesli yanıt uygulamalarını geliştirmek için kullanılır. Bugün bir müşteri hizmetleri hattı aramak ve bir IVR tarafından karşılanmamak imkansızdır. Şirketler, çalışma saatlerinde aldıkları büyük hacimli çağrıları sıralamak ve çağrı nedenlerine göre müşterilerini doğru departmana yönlendirmek için bu sistemi yararlı bir şekilde kullanıyor. Dolayısıyla, IVR’ların seslendirmesi, şirketin müşteri tabanına göre seçiliyor. Örneğin; Finans sektöründe farklı, moda sektöründe farklı seslendirmelerin olması gibi..

Teknoloji gelişirken, seslendirme endüstrisinde; IVR’lar, sesli kitaplar, podcastlar, teknoloji ile gelişen seslendirme işlerinden birkaçıdır. Ses sanatçıları da kendilerini gelişen teknoloji içerisinde gelişmekte bulmaktadırlar.